haveplan og havedesign af havearkitekt Frank Kirkegaard

Orangeri

plan2haekwDer foreslås et orangeri på 8×4 meter. Det burde være tilstrækkeligt stort og vil samtidig passe ind i forhold til nuværende belægninger og udgangen fra huset.

Imellem orangeri og hus etableres en ny belægning, så der opstår en gårdsplads mellem orangeriet og huset. Det foreslås at belægningen brydes af enten et bed, nogle højbede eller et spejlbassin, så området ikke bliver for stort og goldt og der samtidig opstår to terrasser. Èn foran orangeriet og så en mindre udvidelse af den eksisterende terrasse foran huset. Der kan evt. suppleres med en afskærmende beplantning mod vest til at tage vinden.

planorangeri-min
Plan for drivhuset. Det foreslås at det deles op i to områder, hvor den vestlige del mest er til ophold, mens den østlige del mere bruges som et traditionelt drivhus med plads til dyrkning af tomater, agurker m.v. samt plante/arbejdsbord.
orangerisnit
Snit set fra vest.
Mod vest er et højbed til krydderurter, lavendel og lignende og en del af dette højbed kan også være en slags bænk, man kan sidde på.
Mod vest er et højbed til krydderurter, lavendel og lignende og en del af dette højbed kan også være en slags bænk, man kan sidde på.
east-min
Mod øst foreslås at der laves en mur, der kan samle eftermiddagssolens varme. Her kan espalieres vin og der kan laves en siddeplads. I bedet kan evt. plantes en fersken eller abrikos.

Vinplanten trives bedst hvis den plantes i jorden udenfor og ledes ind igennem et hul i fundamentet. Der er i øvrigt en god ide at lave flere huller i fundamentet forneden, så der kan komme luft ind den vej. Det kan evt. indrettes med et spjæld, så der kan åbnes og lukkes for lufttilførslen (og lukkes af for mus).

hojbede-min
Eksempel hvor belægningnen er brudt med højbede, hvor der kan dyrkes grøntsager/krydderurter eller blot være prydplanter.
drivhusmedgavlmurhojbed
Kik fra orangeri og ud på terrassen


Se videoen ovenfor med orangeriet set fra forskellige vinkler, herunder hvordan det passer ind i forhold til landskab og bygninger.

Lav selv din egen 3D-rundtur herunder
(NB det kan tage laang tid at hente programmet)

 

planbassin-min
Model hvor bedet midt på terrassen er skiftet ud med et spejlbassin.
terrainbassin-min
Modellen indsat i det eksisterende landskab.