Blog af havearkitekt Frank Kirkegaard

Den vedligeholdelsesfri have

Mange efterspørger en vedligeholdelsesfri have, og den er nemt klaret. For der er faktisk ingen haver, der skal vedligeholdes. De skal plejes. Man kan vedligeholde en bil eller en bænk, men haver vil jo langsomt udvikle sig, hvad enten man vil det eller ej. Lidt ligesom børn. De skal heller ikke vedligeholdes, og man kan ikke lade dem forblive 5 år i al evighed.

Nogle forsøger at holde haven statisk, og beskærer hvert år buske og træer i form. Det kan der komme rigtig fine haver ud af, men de er meget arbejdskrævende, og ofte virker de lidt amputerede og uden frodighed, og selv formklippede planter udvikler sig over årene.

OK, men så den plejefri have da, findes den? spørger du så, og her er svaret desværre nej – eller heldigvis, synes jeg, for det er dejligt at fremelske noget smukt, når man blot har tiden og evnerne til det. Havearbejde er ikke rocketscience, så det kan alle lære, og tiden kommer, når man prioriterer opgaven.

Ovenstående er selvfølgelig irriterende at høre, når man nu bare vil have en nem have, der gerne må se lidt pæn ud – uden man skal sætte sig ind i en hel masse ting omkring havearbejde. OK, men så læs videre.

Sådan bliver haven nem

En have kan være nem på to måder. Enten nem “oven i hovedet”, så den kan passes uden at tænke for meget over det – eller nem i forhold til antal brugte timer.

Græsplænehaven
En stor græsplæne med hegn hele vejen rundt. Det er da nemt. Græsset slås 24 gange om året (hver lørdag i sæsonen) og hegnet får en gang lak hvert 5. år. Sådan. “Simple living” og plads til boldspil. Målt på antallet af timers arbejde er det dog en krævende løsning, og der er netop tale om et – kedeligt – arbejde. Fremkomsten af effektive og efterhånden også billige plæneklipperrobotter har dog gjort denne løsning ret attraktiv for den dovne haveejer.

nem have

Som regel er plænen ikke nok for alle havens brugere og så opstår problemerne, når nogen anlægger et bed midt i plænen, der konstant skal luges, hvor planterne ikke trives, og som andre skal køre udenom med plæneklipperen (men ikke altid gør det). Så tricket handler i virkeligheden om, hvordan man laver nogle bede, der er nemme at passe.

Den smukke og nemme have

Hvis der BÅDE skal være blomster OG en nem have, så gælder det om at

  • Lav nogle store sammenhængende bede, hvor ingen eller kun få af dem ligger i græsplænen.
  • Tilplant bedene med primært buske og bunddækkende planter. Suppler med forårsløg.
  • Sørg for at bedet er fri for ukrudt fra begyndelsen.
  • Vælg planter, der trives på stedet.
  • Undgå små stumper græs, der er besværlige at slå.
  • Sørg for, at der ikke er for mange forhindringer i plænen, der skal køres udenom – helst ingen!
  • Hvis der er hæk, så sørg for at de er nemme at klippe, dvs. ikke for høje + god adgang til dem.

IMG_1146

Naturhaven
Den naturinspirerede have er også nem at holde. Især hvis du anlægger en naturtype, der er – ja, naturlig – for lokaliteten. F.eks. en skovhave i skyggen af træerne eller en blomstereng på den lidt fattige og lette jordtype. Selvom naturen i  princippet passer sig selv, så skal den rettes lidt til for at passe i en havemæssig sammenhæng, og så er det godt med nogle klare grænser, så man kan se at det rent faktisk er en have, der bliver passet, og ikke bare en haveejer, der har kastet håndklædet i ringen.

naturhave

4 kommentarer til “Den vedligeholdelsesfri have”

  1. Tak for dit skriv, Frank. Du har fat i noget essentielt her. Gad vide, om drømmene og “trangen til perfekthed” vil lege med realismen?

  2. Tak for din kommentar Marianne. Ja den store kunst er jo at afstemme ens drømme med den eksisterende have og de evner, den tid og økonomi man har til rådighed. Men hvis interessen virkelig er der, så udvikler man jo evnerne og finder tiden og pengene. Ellers kan man jo begynde med at konsultere en havecoach.

Skriv et svar

%d bloggers like this: