Blog af havearkitekt Frank Kirkegaard

Svenske horisonter

Åben eller lukket? Frodig eller minimalistisk? Det ene behøver ikke være bedre end det andet. Valg af havestil er et personligt valg, og de forskellige havetyper har hver deres fordele. Det oplevede jeg bl.a. på den årlige havetur med mine gamle kolleger fra Haveselskabet.

IMG_8757_600500px
Nej, æblerne ER ikke lette at plukke, men hvor er det smukt!

Dagens første stop var kolonihaverne i Landskrona, der har ligget på stedet i 100 år. Så her er dømt romantik og frodige haver for alle pengene. Smukke gamle træhuse, klassiske stauder og store krogede æbletræer præger billedet. Det er lige før man forventer Emil fra Lønnebjerg komme piskende rundt om hjørnet med sin far i hælene.

IMG_8713_600500px
En af kolonihaverne er indrettet som museumshave, så her er adgang for alle.
IMG_8748_600500px
Lige linjer kombineret med stor frodighed er en smuk klassisk løsning.

Stadig med fugten fra de fortættede kolonihaver hængende i tøjet kørte vi videre på Trädgårdsrundan, der er svenskerne svar på “åbne haver”. Og her så vi nogle eksempler på en anden ting svenskerne er god til; nemlig at åbne op for det omgivende landskab og trække det ind i haven.

IMG_8893_600500px
Smukt placeret havebænk, hvor man kan sidde og skue – og tænke store tanker.

Svenskerne har ikke samme tradition med tætte hække hele vejen rundt om haven, som vi har. Måske fordi det ikke blæser så meget, eller også fordi de først rigtig er begyndt at dyrke prydhaver de sidste 10-15 år. Tidligere var det ofte blot en græsplæne med en stor havehortensia på midten og ikke så meget andet.
IMG_8911_600500px

IMG_8862_600500px
Bemærk de smarte ben, der ikke synker ned i græsset. En svensk specialitet.
IMG_8981_600500px
Selv i den ellers lukkede “Lotties Trädgård” var der anlagt en sideplads udenfor selve haven, så man kan sidde og nyde synet over markerne.

 

 

 

Skriv et svar

%d bloggers like this: