Blog af havearkitekt Frank Kirkegaard

Den forfærdelige forhave

Forhaven var på menuen på årets Have- og Landskab udstilling i Slagelse. Forhaven er et tilbagevendende problem for både havearkitekter og haveejere. Til udstillingen var opført tre bud på fremtidens forhave, tegnet af tre hold landskabsarkitektstuderende, der havde vundet rettet til at få deres forslag opført i 1:1 på udstillingen.

haveplan forhave
Den økologiske– og vandgennemtrængelige – forhave.
haveplan forhave
Stævningsforhaven, med picnicplet.

Fælles for forslagene var ønsket om at åbne op for omverdenen, at inddrage fortovet i forhaven og gøre det til et socialt rum, frem for at gemme haven væk bag høje ligusterhække. Absolut et positivt udgangspunkt (læs mere om haverne og konkurrencen her.). Det ER bare lidt sjovere at gå ned ad en villavej, hvor man kan kikke ind i haverne.

Selv tror jeg dog ikke på ideen med hverken at sætte en bænk lige ved fortovet eller lave en opholdsplads ved græsplænen lige ud mod vejen. Det er i hvert fald ganske få – og ekstremt sociale mennesker der vil gøre brug af dette. De fleste mennesker kan godt lide af der er en “buffer” mellem det offentlige rum og privatsfæren. Men det behøver ikke være en høj hæk, blot nogle buske, et lavt hegn eller lignende vil ofte være nok. Så kan man side en lille smule skjult og selv vælge, hvem man vil hilse på af de forbipasserende.

haveplan forhave
Hvem vil holde picnic her? Måske børnene?
haveplan forhave
Forhave med cykelparkering og siddeplads.

De tre forslag blev præsenteret på Facebook, og her kunne man stemm eom hvilken forhave man bedst kunne lide. Vinderen blev “stævningshaven” som nok også var den “pæneste”, men de to øvrige mere konceptagtige ikke fik så mange stemmer. Færrest stemmer fik den ellers så politisk korrekte økologiske forhave med “lokal afledning af regnvandet”. Selv om emnet er HOT, og der bliver skrevet meget om det, var det altså ikke nok til at give haven så mange stemmer. Ideen er god, men der skal nok arbejdes mere –især designmæssigt – med ideen, før den er klar til det brede publikum.

På det permanente udstillingareal var ellers et parti med store sten og bunddække af vedbend. Det fik mig til at tænke på en af de fineste forhaver jeg har set. Den ligger i Nordsjælland og er tegnet af havearkitekt Lise-lotte Juul Jensen. Den består primært af egetræer med en underplantning af vedbend og buksbomkugler. Nem at holde og pæn hele året. Så enkelt kan det gøres. Og så kan man endda stadig sidde foran huset og hilse på de forbipasserende.

haveplan forhave
Parti fra Slagelse
haveplan forhave
Forhave tegnet af havearkitekt Lise-lotte Juul Jensen

 

Skriv et svar

%d bloggers like this: