Blog af havearkitekt Frank Kirkegaard

Ros til rosdagarna

I dag var jeg til “Rosdagarna” på Fredriksdal i Helsingborg. Det foregår her i weekenden, så du kan altså godt nå det i morgen (altså søndag d. 30. juni). Og jeg syntes bestemt det er turen værd for alle Københavnerne, der bor lige på den anden side af vandet.

santjavlavader
“Et sånt jäkla väder” står der på paraplyen. Men det var nu ikke så slemt

Selv var jeg godt nok ved at fortryde, da jeg ved middagstid sad i fast i en timelang trafikprop på motorvejen og kunne se, hvordan de mørke skyer langsomt trak op over Helsingborg og bare blev mere og mere sorte. Og det øsregnede da også da jeg kom derop – og jeg havde glemt gummistøvlerne.

Nå, nu var jeg jo kommet derop, så jeg gik ind – og så var det jo ganske fantastisk. Roser med regndråber er ganske enkelt utroligt flotte (om end svære at fotografere) og den fugtige luft var tæt med rosenduft. Der er jo en grund til at de har valgt denne weekend til “rosdagene” for det er nu roserne er allerflottest.

IMG_7727_500500px
Fredriksdal er fyldt med roser der blomstrer LIGE NU!

IMG_7839_500500pxSamtidig er der en del rundvisninger og udstillinger. Bl.a. kan man gå med Lars-Åke Gustavsson, der er kendt for at have skrevet Rosenbogen En fantastik smuk og grundig rosenbog på et par kilo, der fylder godt hjemme i reolen. Der var gode tips at hente både hos ham og andre af de eksperter, der er kaldt til Helsingborg i dagens anledning.

nicolas_500500px
Nicholas, en af de aller sundeste roser, ifølge rosenekspertern Lars-Åke Gustavsson
martha_500500px
Jo, der findes roser uden torne, fx Martha.
IMG_7766_500500px
Dronningen af Danmark

Svenskerene er ikke for fine til at plante ‘Dronningen af Danmark’. Til gengæld er en anden traditionel Alba-rose bandlyst i haven, nemlig ‘Maxima’, fordi den får for meget rust.‘Sylvia’, rosen der er opkaldt efter den svenske dronning, glimrer også ved sit fravær. Ikke fordi de ikke kan lide Sylvia, men fordi denne rose heller ikke er sund.

IMG_7796_500500px
Til sidst tittede solen frem og kunne få Alchymist, til at lyse i gult, abrikos og rosa.

Så hvis vejret holder er der ingen undskyldning for ikke at tage til Fredriksdal. Der er også 10 % på roser i butikken og salg en den gode Hansen-is (nu med skyr). Men tag over Helsingør-Helsingborg, for der er vejarbejde omkring Landskrona. Læs mere her www.fredriksdal.se

IMG_7801_500500px

IMG_7799_500500px

Skriv et svar

%d bloggers like this: