Blog af havearkitekt Frank Kirkegaard

De mystiske hortensia tyve

Det er åbenbart godt man bor på en isoleret ø, for i Jylland er der tilsyneladende seriøse hortensietyve på spil. 100-vis af haver er systematisk blevet plydret. Havde ikke hørt om det før i dag, hvor min kære mor kunne meddele at nu havde de OGSÅ været hos hende og ovre hos genboen.

Hovederne er klippet meget fint af, så der er ikke noget der tyder på, at det er rådyr og flere steder meldes om tyveri, hvor rådyr absolut ikke kan få adgang. Mystisk!

Ingen er endnu kommet med et klart bud på hvorfor hovederne bliver klippet af. Det er lidt for sent til at hovederne har en dekorativ værdi, men måske er tyvene ude efter hortensiefrø? eller stiklinger? i jagten på nye hortensiesorter. Jeg synes nu ikke at det lyder særligt sandsynligt, men kan alligevel ikke komme med et bedre bud. Dog går der allerede rygter om at hortensia kan bruges som en slags narkotika!

 

 Over 100 har anmeldt stjålne stiklinger | Skive Folkeblad Online.

Men det sker åbenbart også I England!

 

 

 

Og herunder er et link til en artikel fra USA, hvor en mand faktisk INDRØMMER at han har stjålet hortensier. Godt nok for over 50 år siden – men alligevel. Se tyven gå til bekendelse det på Huffington Post.

Og her en 13 år gammel indrømmelse fra The Lakeland Ledger

stolenw

20 kommentarer til “De mystiske hortensia tyve”

 1. Det er simpelthen så frækt at gå ind i folks haver og stjæle hortensia og/eller andre planter!

  Hvis det skyldes at den indeholder euforiserende stoffer – den indeholder i hvert fald cyanid….så er det jo lige før man ønsker at tyvene kommer til at indtage for meget! 😉

  Nogle mener dog at det er fordi man kan lave stiklinger og tjene penge på at sælge planterne til foråret.

  Uanset hvad årsagen er, så er det saftsuseme frækt!

 2. Ja det er jo faktisk helt vildt frækt og utroligt at der ikke er nogen der har set spor af gerningsmændene når det nu er sket så mange steder. Men jeg var helt ærligt så forbløffet over at høre historien at jeg helt glemte at tænke på hvor frækt det er 🙂

 3. Haha 😉

  Forøvrigt, det er ikke kun i Jylland, at hortensiatyvene hærger:

  http://stevns.netavis.nu/haervaerk-pa-4-hortensiabuske-pa-digevangen/


  Vi er altså enige om at det er frækt sådan og gå og klippe toppene af folks hortensia, men der er faktisk noget, der er meget værre.

  Her på Stevns har der også været et par episoder, hvor nogen er gået ind i folks haver og har savet træer og buske over!

  Kan ikke lige finde et link på nettet, men har læst det i Stevns-Bladet indenfor det sidste års tid.

 4. Jeg kender også mange som har fået nuppet deres hortensia, men har nu også hørt at det nok er halsbåndsmusene, som er på rov. De skulle vist kunne nappe hortensiaer over lige så fint, som hvis det var en beskærersaks.

  Jeg kan simpelthen heller ikke forestille mig, at nogle ville gøre sig den ulejlighed at gennemtravle hver en villahave i hunderedevis af byer for et par visne grenes skyld og det uden at blive opdaget nogle steder…

  Jeg havde også overvejet at lave et indlæg om denne hortensiatyveri, men du kom mig i forkøbet:-)

  Mange havehilsner Bente

 5. Interessant med halsbåndmus og de kan jo komme frem alle steder. Har også svært ved at tro på at tusindvis af hortensiahoveder er blevet kappet uden at en eneste person er blevet opdaget.
  Men hvis det er mus burde der så ikke ligge rester og være spor på stedet? Forhåbentlig får vi snart en forklaring når nu der ligger sne mange steder.

 6. Jeg tror heller ikke på tobenede tyve, da man kan købe de rigtige navnesorter til 0.80 kr pr.stikling.
  Her ved tyvene jo ikke hvilke sorter de hugger fra!!
  Det siges at det kun er internodierne (knopperne) der forsvinder, og det tomme stykke stilk ligger tilbage. Det tyder på mus, der måske samler forråd.
  Vi har da også fået klippet vore hortensia i år, og det er ihvertfald IKKE tobenede.
  Hilsen
  Anne Marie

 7. Jeg har set nogle, som har fået ‘stjålet’ stiklinge, og her er stilkene nappet over nederst få cm over jorden.
  Hilsen Bente

 8. Hmmm måske er det i virkeligheden forskellige tyve der er på spil. Al dem snak om tyveknægte har fået folk til rent faktisk at gå ud og kikke på deres hortensiaer, og opdage noget der måske er foregået hvert år???
  Mine hortensiaer er dog intakte 😉

 9. Lidt sjovt at det pludselig er Fyn og Jylland der er ramt. Mon ikke der er som med dræbersneglen. Da den blev kendt et sted, bredte den sig med lynets hast til hele landet.
  Der er sat fokus på noget, der altid har været der, nemlig at dyr af forskellige slags æder den slags skud. Min nabos hankat for eksempel, tager lystigt af planterne og går man på udenlandske links, kan man se, at også hunde kan finde på at æde grenene. Men det er da en god historie 🙂

 10. Da jeg i 60’erne studerede sociologi lærte vi bl.a. om rygtedannelser, hvordan de opstår og udvikler sig. (En fjer bliver til fem høns). Et af eksemplerne var hortensiatyverier. Som Lars Lund skriver så er der pludselig fokus på noget og så kan alle se det. Så vidt jeg husker er forklaringen at sommerens afskårne grene ved frost kommer til at se ud som om de er friskafskårne – og når bladene er de nemme at få øje på. Naturens luner og ikke tyveri. Og historien dukker op med jævne mellemrum.

 11. Interessant! Det lyder som en god forklaring på hvorfor ingen tilsyneladende har set tyvene, hverken to- eller firbenede. Men hvordan forklarer vi så denneher:

  Hanne Abildtrup opdagde tirsdag eftermiddag, at de gode skud på 25 buske i haven var skåret af med et skråsnit. Hun anmeldte det herefter til politiet. Der er ingen fodaftryk eller andre spor på stedet.

  – Vi kom hjem fra ferie den 5. januar, og her var der ikke rørt ved buskene. Så her tirsdag eftermiddag var jeg en tur rundt om huset, og så, at de gode stiklinger var skåret af, fortæller hun.

  – Det er helt utænkeligt. Dyrene skulle i givet fald gå op ad trapper og reposer, hvor buskene er placeret. Et dyr ville også have spist fra den ene enden til den anden. De her stiklinger er udvalgt, og de er skåret med et skråt, fint snit, fortæller hun.

  Ægteparret overvejer at sætte overvågningsudstyr op udenfor huset. Ægteparret har således flere buske i haven og ønsker ikke, at tyvene skal komme igen.
  Set på Midtjylland Avis hjemmeside: http://www.mja.dk/artikel.php?node_id=150452

  Den kan selvfølgelig skyldes at der er kommet frost i den mellemliggende periode og at det kun har ramt nogle af buskene. Men det er sket i januar, hvor der havde været hård frost i en lang periode?

 12. Hej Frank
  Har du aldrig hørt om et ørnenæb? Hvis ikke der er nogle spor overhovedet i sneen, så må det være en ørn, der har snuppet en bid fra luften. 🙂
  Spørgsmålet er jo om der lå sne da de blev klippet og man kan ikke udelukke at ægteparret senere er kommet i tanke om at de jo selv klippede dem ned engang i sommerens løb. Jeg tro ganske enkelt ikke på et så omfattende tyveri i stor stort et område.

 13. @lars
  Tror at Hortensierne de forsvinder på AlLE tænkelige og utænkelige måder, inkl. naturlige og imiterede ørnenæb. Tror dig stadig at der ind imellem er enkelte tyveknægte der måske har hugget blomsterne tidligere på året men at det først bliver opdaget nu. Jeg har jo lagt et ekstra link på mit indlæg hvor et par tyve går til bekendelse.

 14. Men nu må PET eller i hvert fald Haveselskabet snart komme på banen. Jeg ved at de har tilknyttet en masse dygtige eksterne konsulenter, der må kunne give et kvalificeret bud, så vi andre kan sove trygt om natten. Ikke Lars?!

Skriv et svar

%d bloggers like this: