Brief Garden, Sri Lanka skabt af Bevis Bawa

Brief Garden på Sri Lanka er en lille arkitektonisk perle, hvor hus og have er vokset sammen til en unik helhed. Stedet er ikke kendt af særligt mange danskere, men den haveinteresserede Dronning Ingrid har lagt vejen forbi.

Der er en næsten dansk stemning over Bevis Bawas hjem. Den meget enkle, nærmest funktionalistiske stil og indretning står i skarp kontrast til frodigheden udenfor. Den simple indretning og de hvidpudsede mure giver en tiltrængt kølighed til den tropiske varme.

I loftet hænger en håndlavet kopi af PH’s berømte lampeklassiker ”Koglen” og på væggen hænger et billede af en rank Dronning Ingrid i samtale med en aldrende Bevis. Hus og have er fyldt med små og store meget velplacerede kunstværker. Man spørger umiddelbart sig selv om, hvordan dette forfinede miljø er opstået midt i denne sansebombarderende tropeø som Sri Lanka ellers er.

Husets kølige indre står i stor kontrast til havens frodighed. Hus og have er tæt forbundet ved hjælp af store glaspartier og halvtage og pergolaer omkring huset.

 

Brief Garden skabt af kunstner 

Haven er kendt som Brief Garden og er skabt af den nu afdøde Bevis Bawa, der var en central figur i det Sri Lankalske kunstnermiljø i sidste halvdel af nittenhundredetallet. Hans hjem blev et møde- og opholdssted for både lokale og tilrejsende kunstnere, der valfartede til det kunstneriske og kulturelle fristed som han fik skabt. Bevis’ bror Geoffrey Bawa var en berømt arkitekt, der bl.a. tegnede Sri Lankas parlamentsbygning. Selv var Bevis autodidakt, men efter en karriere i militæret erhvervede han sig som landskabsarkitekt og kunstner og havde mange opgaver for ambassader og andre fra Sri Lankas ”upperclass”.

have Sri Lanka
Plan over haven

 

Skabte paradis i gummiplantage

Haven er opstået som en rydning i forældrenes tidligere gummiplantage, hvor Bevis fandt en bakketop, hvor gummitræerne alligevel ikke groede optimalt. Her byggede han huset i 1929 og udviklede efterhånden haven til en tropisk version af en engelsk landskabshave komplet med kroketbane og stort ”wilderness”.

Men haven er alligevel meget mere, for Bevis var hele livet et stort legebarn og levemand, der elskede at provokere og eksperimentere. Så der er også blandet landart og elementer af arabisk og japansk havekunst ind i haven.

Haven har også en badeafdeling med kunstfærdigt badekar og bruseniche.

Ankomsten sker fra en rundkreds af store bambus, der skjuler hus og have. Kun en låge og en dør til henholdsvis have og hus kan ses fra den lukkede plads. Fra lågen føres man gennem havens vilde yderkant, hvorfra man langsomt stiger op til huset.

Brief Garden
Brief Garden

Et stort anlagt trappeparti fører direkte op til huset, ligesom der er anlagt en imponerende serie af bassiner, der fører vand fra toppen af bakken. Men de største oplevelser ligger alligevel i de mange fine detaljer, små lukkede rum og Bevis sikre fornemmelse for visuelle effekter.

Bevis havde god sans for at skabe visuelle effekter med enkle virkemidler som denne cirkelrunde bassin midt i ”junglen”.

 

Weekendbesøg varede fem et halvt år

Huset ligger omgivet af en stor veranda, hvor Bevis kunne se ud over haven fra den kølige skygge.

I et aflukke bag huset er en mere intim have gemt bag høje bevoksede mure. Her er et smukt arabisk inspireret havebassin og et helt lille udendørs badeanlæg komplet med kunstfærdigt udsmykket badebar og bruseanlæg.

Rundt omkring i haven står enkelte af Bevis’ kunstværker. Der er også er en del værker af hans gode ven, den australske kunster Donald Friend, der i 60’erne var på rejse gennem Sri Lanka og endte med at bo fem et halvt år hos Bevis.

Den store runde Moongate er lavet af Donald Friend. Bag den vælter rød ingefær ud over stien. Murene omkring haven er tæt bevokset med bregner og Ficus pumila som vi herhjemme kan købe som en lille potteplante

 

Havens guide fortæller nøgternt, at Bevis aldrig blev gift. De mange skulpturer og tegninger af nøgne mænd i hus og have antyder hvorfor.
bevis bawa garden, brief garden, sculpture

Se flere – og mere flottere fotos fra Brief Garden her

Skriv et svar

%d bloggers like this: