Blog af havearkitekt Frank Kirkegaard

Udelivet lokker

Sidste weekends wundervejr fik for alvor tændt op under kolonihaveaktiviteterne, der jo ikke blot består af hårdt arbejde, men også god kaffe, og hvad dertil hører. Så nu er der snart trængsel i det lille skur med trillebør, bord og havestole til gæsterne.

Tørre ærteblomstfrø spirede hurtigst

Inde i vindueskarmen har ærteblomsterne allerede skudt med 20 cm lange stængler, og jorden tørrer hurtigt ud i de små huller, de står i, så det var tid til en omprikling.

 

Jeg lavede tidligere en lille spiretest, hvor jeg både såede tørre og blødgjorte ærteblomstfrø. Det viste sig faktisk, at de tørre frø, der ikke var lagt i vand natten over, spirede hurtigst. Og at de mest vandsugende slet ikke spirede.

Det kan dog godt skyldes min nye spirebakke, som jeg ikke er helt fortrolig med endnu. Jeg synes, den er meget uensartet i den måde, de enkelte huller tørrer ud på, men jeg håber, det blot er begyndervanskeligheder.

Hurtige potter af avispapir

Jeg har tidligere haft en lang stabel potter stående klar til udprikling og omplantning, men de røg ud en gang i vinter i et sjældent anfald af oprydningsiver. Det var en god anledning til at forsøge mig med potter af avispapir.

 

I handlen findes specielle værktøjer til at lave potter af avispapir, men sådan en har jeg ikke. På Bloom-festivallen i Dublin kom jeg en gang forbi en bod, hvor de viste, hvordan man kan lave avispapirpotter ved hjælp af en vandflaske.

Det er ret nemt, når man først har prøvet det, og mindst lige så hurtigt (og mere miljøvenligt) end at skylle og desinficere gamle potter. En avisside i gratisavis-format, der foldes sammen over den lange led, fungerede perfekt for mig.

Fordelen ved potter i avispapir er, at du kan skræddersy dem til den størrelse, du har brug for. Det afhænger blot af størrelsen på den flaske, du bruger. Det sparer plads i vindueskarmen, og så er du også fri for at have stort et lager af tomme potter stående.

Til første gangs prikling er vandflasken perfekt, men til større planter er der brug for vinflasker og måske flere lag papir af hensyn til holdbarheden. Avispapirpotterne er skrøbelige at flytte rundt med, når de er fugtige, så de skal helt stå på en bakke.

Skriv et svar

%d bloggers like this: