Ahhh sunshine!

”At leve er ikke nok, Solskin, Frihed og en lille Blomst maa man have”. skrev H.C. Andersen i historien om “Sommerfuglen”. Den udkom i 1862, samme år som han rejse til Spanien og blev aldeles henført i Malaga 

”I ingen af Spaniens byer har jeg følt mig så glad, så hyggeligt hjemme som i Málaga” skrev han i sin bog om Spanien. Og historien går, at han endda var parat til at lade sig begrave i Malaga, hvis han skulle ende sine dage dernede.

Så træt af sne og kulde var det ikke nogen svær beslutning at tage et par dage ud af kalenderen og snuppe en forlænget weekend i Andalusiens hovedstad. Ud over det gode vejr er der også meget at se på for en inkarneret havenørd.

Blomstrende roser og bugnende appelsintræer er ren haveterapi for frostramte danskere.

Mini-alhambra imponerer

Der er flere små fine haveanlæg i byen, en smuk park langs havnen og hovedstrøget, 

Alamedaen, med de store ficustræer, der danner en fed, grøn tunnel i bybilledet. På bedste Tivolivis oplyst af tusinde små lys på stammerne.

En absolut positiv overraskelse var fæstningsanlægget, Alcabezaen, og det tilhørende Gibralfaro, der især er præget af de arabiske maurere, der også er kendt for det fantastiske havepalads Alhambra i Granada.

Malagas Alcabeza har de samme enkle og velkomponerede haveanlæg med smukke belægninger, vandkunster og ophøjet ro. Dertil en fantastisk udsigt over Malaga og Middelhavet.

Malagas fæstningsanlæg ligger højt hævet over byen med udsigt over rådhuset, havnen og havet.

Fin plads med ”sunken garden”

Som på Alhambra består Alcabezaen af mange små haveanlæg og patioer mellem bygninger og mure. Et af de små fine anlæg er Plaza des Armas med en lille forsænket have omgivet af pergola på tre sider. Den fjerde side med udsigt over havet. 

Den lille have, ligger som en lille klassisk billede af paradisets have med springvand i midten og de fire ”floder” der strømmer til. Her i form af smalle vandkanaler, der får tilført vand fra et sindrigt system af kanaler længere oppe på borgen. Et enkelt anlæg med stor virkning.

Der er meget inspiration at hente i de smukke belægninger og brugen af forskellige niveauer. For maurerne var der meget tæt sammenhæng mellem haver og bygninger, som vi stadig kan lære meget af i dag.

Bag den arabiske havekultur ligger drømmen om paradiset. En frodig have med skygge og svalende vand.

Inspiration, ny energi og en forlænget jul

Malaga kan bestemt anbefales til dem, der gerne vil ned og se lidt på haver udenfor sæsonen. Lige nord for byen ligger også den botaniske have, La Conception, som helt sikkert også er et besøg værd. 

Julen i Spanien varer i øvrigt til Hellig tre Konger, så hvis du ikke har fået nok 26. december, er der stadig smukt pyntet op på gader og pladser indtil 6. januar.

Oven på sådan et sydeuropæisk intermezzo, hvor man konstant går rundt med et lille smil på læben, er det lidt af en kold tyrker at komme tilbage til vinteren i Danmark. Dog med fornyet energi og frisk inspiration til egen have.

Tag en virtuel gåtur gennem Malaga:

Sol og bougainvillea giver fornyet energi og lyst til at tænke på haver igen

Skriv et svar