Blødt-fristende mos

 

”Saa kom de til et Træ, hvis Rod var dækket af blødt – fristende Mos. De satte sig ved Siden af hinanden, og pludselig grebne af Tykningens dybe Fred, holdt de op med at tale. De sad kun nær hinanden. Og deres Hænder mødtes.” Uha, uha – sådan noget blødt – fristende mos kan hurtigt udvikle sig i hænderne på Herman Bang. Men her i julen skal vi jo komme hinanden ved, og måske er det derfor, at mosset er så populært i juledekorationer. I det lokale plantecenter så jeg forleden, at man kan købe to små – og tørre – mospuder i en lille træboks for 30 kr. Tankevækkende at vi så resten af året bruger masser af energi og penge på at fjerne mosset fra græsplænerne.
Mos er en dekorativ og stedsegrøn plante, der hverken kræver klipning eller gødning.
Foto: Frank Kirkegaard Hansen
 

Mos for 100.000 kr

Det fik mig til at fare ud på min sommerhusgrund, hvor jeg med et frisk overslag kan vurdere den samlede mosværdi til over 100.000 kr. Det er nemlig en naturgrund med store, skyggende fyrretræer og en næringsfattig jord. Perfekt til mos. Jeg kunne også konstatere, at der allerede havde været ”gæster” på besøg, der havde plyndret lidt i skovbunden. Heldigvis er der nok at tage af, så jeg fik hurtigt samlet en god portion mos. Heldigvis nåede jeg det, inden sneen kom. Haven og naturen er i det hele taget et sandt skatkammer af materiale til økologiske og bæredygtige juledekorationer. Både bær, kogler, gran, laver mm. kan hentes ind og minde os om, at der stadig er liv derude.
Blødt – fristende mos burde dyrkes noget mere i haverne. Det er smukt hele året.
 
 

Zinkbakker kan genbruges hele året

Selv har jeg ikke arvet noget stort julepyntegen, men holder mig til basale ting som advents- og kalenderlys. Årets tema er ”Zink twice” dvs. to brandsikre og genanvendelige zinkbakker med røde lys og et minimalistisk udtryk.Zinkbakkerne er også gode som underskåle for flere krukker, og jeg bruger dem flittigt til de mange potter med forspirede planter, der står i vindueskarmene i foråret.  Første zinkbakke skal i aktion på søndag, hvor det jo er første søndag i advent. Den er helt enkel med fire lys, en stor portion mos og et par lærkekviste med lav. Jeg overvejede også bånd og små røde glaskugler, men endte med det enkle udtryk.
Min aflange adventskrans blev lavet på to minutter. Kun lysene skulle købes.
Foto: Frank Kirkegaard Hansen
 

Minimalistisk kalenderlys til de glemsomme

Det varer heller ikke længe, inden vi har første december. Og her har jeg altid haft et kalenderlys, der lidt ubehjælpeligt blev sat i en klump ler med gran stukket ned omkring. Og som dryssede helt vildt den 17. december.

Ofte glemte vi at slukke det, så det brændte ned, eller vi kom ”bagefter”. I år har jeg fundet på at placere 24 røde fyrfadslys i zinkbakken i en bund af stenmel og skærver og med enkelte større, runde strandsten imellem. Virkelig brandsikker.

Så kan vi hver morgen tælle os frem til, hvilken dag det er, og roligt lade lysene brænde, så længe eller kort vi vil. Hvis du selv gerne vil have lidt mere jul på bordet, kan du fx lægge guldstjerner eller glaskugler mellem lysene. Eller mos selvfølgelig.

Hver dag i december tændes endnu et lys i bakken. Her er den fremskrevet til den 24.

Skriv et svar