Efterår på vej

Skyggerne bliver længere og længere dag for dag, og i min lille have er det efterhånden kun den bagerste del, der overhovedet får en smule sol. Resten ligger i skygge fra huset, og må klare sig med det lys, der kommer fra himlen. Stauderne er ligeglade, for de har ikke længere brug for lyset. Men de stedsegrønne planter er aktive året rundt. Så på grund af den lave vintersol har jeg valgt skyggetålende vækster som buksbom og japansk star. Bagerst i haven, hvor lyset stadig når ned, har jeg plantet træer og buske med smukke høstfarver. Løvet hænger på lidt endnu, så her kan jeg stadig nyde solens spil i de smukke blade.
Koreansk røn, Sorbus commixta ’Dodong’, egner sig fint til mindre haver.
 
 

Høstfarver giver liv i haven

Selvom der kun er en lille strimmel jord bagerst i haven har jeg alligevel fået plads til flere gode planter med smukke efterårsfarver. Bl.a. egebladet hortensie, japansk røn, birkebladet spiræa og ambratræ. Desuden har jeg suppleret med rødbladede stauder og rødblomstret lyng for at give ekstra glød til den del af haven her i efteråret. Det er stadig plantetid, men selv har jeg desværre ikke plads til flere buske. Jeg kunne ellers godt tænke mig en vinget benved, der har nogle af de allersmukkeste røde blade om efteråret.
Min japanske snebolle har stået med flotte røde blade den sidste måneds tid.
Foto: Frank Kirkegaard Hansen
 

Mørke, frost og gru på vej

Uanset løvets farver, lurer mørkets kræfter overalt og truer med både vintertid og Halloween i den kommende weekend. Så her er der ekstra god grund til at tænde lys i mørket og sende en tanke – og lægge et forårsløg – til det kommende forår. Nattefrosten har heldigvis kun været på et meget flygtigt visit i min have. Den sved toppen af min tallerkensmækker og gav dermed en alvorlig advarsel om, at det nu er sidste udkald for at få sarte krukkeplanter indendørs. Min agave kom for sent ind sidste år. Den overlevede, men stod i lang tid med grimme ødelagte blade. Så den kommer ind nu sammen med de afrikanske skærmliljer.
Tallerkensmækkerens blade smækker helt sammen ved den første antydning af frost.
 
 

Pas på de levende planter

Nu mangler jeg bare at få havemøblerne ind, og det sker jo traditionelt ved overgangen til vintertid, når også uret stilles tilbage. Jeg har dog bestemt mig for at de må blive ude i år. Pladsen indendørs er begrænset, nu hvor jeg har taget min kælder i brug og endnu ikke fået bygget det planlagte haveskur. Så planterne får første prioritet. De dør jo, hvis de ikke kommer ind.Både agaven og skærmliljerne har jeg selv hjembragt som bittesmå planter fra Madeira, så de er nærmest uerstattelige. Havemøblerne her til gengæld kun godt af lidt patina.
Agaven har jeg fået i en privat have på Madeira. Den står ude i haven til frosten kommer.
 

Skriv et svar