Oprydning i firmakøkkenhaven

Køkkenhavesæsonen er ved at være slut for os, der ikke har kål, porrer og andre gode vintergrøntsager i bedene. Efter et kik på højbedet i mit kontorfællesskab må jeg erkendte, at det ikke har tiltrukket sig den store opmærksomhed den seneste måneds tid. Der er stadig bønner, salat, purløg, radiser og enkelte rødbeder tilbage, men det skyldes mest, at der ikke har været den store efterspørgsel på sagerne. Vel nok fordi folk ikke vil tage noget med hjem, de ikke selv har sået. Sensommeren har helt klart manglet de populære afgrøder som jordbær, ærter og gulerødder, der kan hapses på stedet.

 

Der er stadig afgrøder at hente i begyndelsen af oktober. Her ‘Yugoslavian Red‘
 

En dejlig dyne af kompost

Jordbær og purløg får selvfølgelig lov at stå til næste år, og radicchiosalaten kan også blive i jorden et stykke tid endnu. Men ellers er det snart sidste udkald for salaten, og rødbeder og bønner holder under alle omstændigheder kun, til frosten kommer. Tirsdag ryddede jeg jordbærudløberne og alt ukrudtet, der i al ubemærkethed er spiret frem den sidste måneds tid. Radiserne, der var blevet store og kedelige, røg ud ved samme lejlighed. Og så gav jeg hele bedet et tyndt lag kompost. Det ser godt ud og beskytter jorden, samtidig med at det er fuld af plantenæring. Faktisk så meget, at et par cm årligt er tilstrækkelig gødning for de fleste planter.  

Højbedet får et par baljer kompost, så der kommer et tyndt lag ud over det hele.

Nyhedens interesse er falmet

Når jeg på egen hånd måtte rydde bedet og hente kompost, skyldes det dels, at det var en spontan beslutning efter fyraftenstid. Men også at det primært er mig selv, der har stået for dyrkningen på denne side af sommerferien.

I foråret var interessen fra de andre lejere ganske stor, og den blev ikke mindre i sommer, da der var friske jordbær og søde ærter til alle. Men efter sommerferien har der ikke været den samme interesse for foretagendet.

Højbedene har fået dyne på, og de allersidste urter kan snart høstes.

Flere blomster næste år

Arbejdsindsatsen har været meget begrænset i det lille højbed, men det har alligevel vist sig, at der bør være en hovedansvarlig for, at bedet bliver passet. Næste år tror jeg, at vi skal så nogle flere sommerblomster. Nogle der kan holde sig til hen i oktober. Så er der også lidt til at pynte op med på kontorerne. Blomsterne var virkeligheden de mest populære af alle ”afgrøderne”. Og så kan jeg måske smugle lidt dekorative urter som rødbeden ‘Bulls Blood’ eller lignende ind mellem ærter, jordbær og blomster. Jeg vil jo gerne udbrede kendskabet til køkkenurternes mangfoldighed.
Rødbeden ‘Bulls Blood’ er både en smagsmæssig og visuel oplevelse.

Skriv et svar