Havetur i Skåne

Mandag stod på dagsregn over hele landet – også i Skåne, hvor jeg var på en lille studietur med mine gamle kolleger fra Haveselskabet. Vejret var ikke det bedste til at se på haver i, men turen var aftalt for længe siden. Turen gav dog et lærerigt indblik i, hvad der holder, og hvad der ikke holder på en kold regnvejrsdag i september. For enhver kan skabe en have, der er smuk i maj, men det er om efteråret og vinteren, at havedesignet for alvor skal vise sin styrke.
Kålene står flotte, når havens øvrige grønsager har givet op.

Kulørte kål på Katrinetorp

Katrinetorp ligger kun godt et brospænd fra København, lige syd for Malmø. Et kommunalt ejet landsted med park, café, butik m.v., hvor der foregår mange spændende arrangementer året rundt. Her er blandt andet lavet en smuk have med køkkenurter og sommerblomster. Inddelt i felter, hvor forskellige gartnere og andre havekunstnere har fået lov til at byde ind med forslag til beplantning. Denne dag i september var det især bedene med dahlier og kål, der fik havearkitekterne til at finde kameraerne frem på trods af regnen. De fleste øvrige beplantninger havde mistet pusten ovenpå kulden og regnen.
Lampepudsergræs og dahlier holder form og farve langt hen i efteråret.

Buksbom og taks giver fast struktur

Annette Perssons have i Hjärup udenfor Lund er et godt eksempel på en velanlagt have, der holder formen og stadig er fuld af smukke oplevelser på en regnfuld septemberdag. Anette har flotte krukker med Agapanthus, store prydgræsser og formklippede buksbom og taks på gårdspladsen, der jo opleves på tæt hold året rundt. Men også inden i haven ses store kuglerunde buksbom, der får selskab af træer med smuk bark og buske med dekorativ løv.
Taksbuskene på gårdspladsen er ved at blive formet til store skulpturelle høns.

Blade giver form og farve hele sæsonen

Også Annettes stauder vælges primært efter bladenes form eller farve. Disse kvaliteter holder nemlig hele sæsonen til forskel fra blomsterne, der ofte kun gør sig gældende i 2-3 uger. 

I skyggen under de store træer og buske trives fx en frodig beplantning af hosta, bregner og høstanemoner. Enkelte sent blomstrende sølvlys, og en sart gul månestråle kaster ekstra glans over bedet.

Læs mere om Annette Perssons have i HAVEN sept. 2008.

De mørke blade fra alunrod og slangeskæg danner et spændende bunddække.

Skriv et svar