God Geranium

Jeg har nu været i gang med at tynde ud i staudebedet. En stor klump af min storrodede storkenæb Geranium maccrorrhizum endte på terrassen til videre deling. Nu har jeg trukket hele rodklumpen fra hinanden og fået ikke mindre end 43 små nye rodstykker med tilhørende stængler og blade ud af foretagendet. Planten har ellers kun været i haven i halvandet år, og jeg fik den selv som en aflægger af en aflægger. For den storrodede storkenæb breder sig flittigt med nedliggende, roddannende stængler (rhizomer), og danner et tæt og flot bunddække.
Storrodet storkenæb danner en tæt bund, der lukker af for alt ukrudt.

Perfekt i skyggen under store træer

Storrodet storkenæb er en perfekt bunddækkeplante, der kan vokse på alle jorde og under alle lysforhold. Den tåler en hel del tørke og kan derfor også trives under store træer. Sorten ‘Ingwersen’s Varity’, som jeg har, får blegt lillarøde blomster, der kan være svær at matche med andre blomster, men der findes også en hvid sort, ‘Album’.
Rhizomerne kan knækkes af planten – uden den graves op – og plantes et andet sted i haven.

Bedst til større flader

Jeg har bestemt mig for at fjerne den helt fra min have, da den, på trods af en beskeden højde på ca. 30 cm, er blevet for voldsom mellem de andre mere letløvede stauder som jeg har. Den har dog været en rigtig god pionerplante til at dække jorden det første år, hvor haven var helt nyanlagt. Og jeg kan stærkt anbefale den til større haver, hvor man gerne vil have et nemt, robust og blomstrende bunddække under træer og buske. Bladende er mere eller mindre vintergrønne eller vinterbrunrøde, og det er også med til at gøre det svært for ukrudtet at få fat mellem storkenæbbene.
‘Ingwersen’s Varity’ blomstrer fra slutningen af maj og langt ind i juni.

 

Skriv et svar