Frøindsamling i haven

I forgårs høstede jeg de sidste valmuer fra højbedet i det kontorfællesskab, hvor jeg holder til. Det er længe siden, at de holdt op med at blomstre, men frøstandene er så smukt skulpturelle, at de bevarer prydværdien længe. De er stadig fulde af små birkesfrø, selv om de sikkert også allerede har smidt tusindvis rundt omkring i højbedet. Og så har vi balladen næste år, når de spirer frem midt mellem gulerødder, ærter og jordbær. Jeg synes nu ikke, at det er et problem. De små valmueplanter er lette at kende på deres blågrønne farve, og de er også lette at hive op af jorden. Og så synes jeg kun, det er charmerende, at der ind imellem er en plante, der dukker op, hvor den ikke burde.
Valmuer krydser sig let med hinanden, så frøene kan blive til helt nye planter.

Ordensaktivist eller økoromantiker?

Om man skal klippe frøstandene af, inden de smider frøene, eller lade dem modne og kaste frø i haven, er lidt af en smagssag. Det første er det nemmeste, men du går til gengæld også glip af de smukke frøstande og de uventede oplevelser. Fra mine mange havebesøg har jeg erfaret, at det oftest er (ældre) mænd, der kræver orden i geledderne og som ikke tolererer botanisk ulydighed. Kvinderne er mere tolerante og sætter pris på små, blomstrende overraskelser. Selv vælger jeg en både-og løsning, hvor jeg lader planterne modne og smide en smule frø, inden jeg høster dem. Så får jeg både selvsåede planter og har stadigvæk en masse frø, som jeg kan give væk eller gemme og så på udvalgte steder.
Dette år dukkede denne purpurkongelys (t.v.) uventet op i mit staudebed. Den stammer sandsynligvis fra min kolonihave, hvor de vokser vildt.

Frø skal opbevares tørt

De fleste frø kan let bevare spireevnen i 3-4 år eller meget mere, hvis de blot opbevares tørt og køligt. Jeg tørrer selv frøene på en tallerken, som jeg stiller øverst på en hylde i flere uger, indtil jeg næsten har glemt dem. Herefter hælder jeg dem i små poser med tryk-sammen-lukning som jeg opbevarer i køleskabet. Jeg gemmer dog færre og færre frø, da det er nemmere at lade dem så sig selv, og så evt. flytte dem til et andet sted i haven om foråret. Vær opmærksom på, at nye planter fra frø ikke altid får de samme blomsterfarver som moderplanten. Frøplanter fra nyere grøntsagssorter (F1-hybrider) ligner ikke moderplanten, og squash kan nogle gange give bitre, uspiselige frugter, hvis de stammer fra selvsåede frø.

Læs om F1-hybrider og tomatfrø.

Frø fra skærmplanter som pastinak og persille har kort levetid og skal helst bruges året efter.

 

Skriv et svar

%d bloggers like this: