Fire seje damer i Nordjylland

I sidste uge var jeg på tur i det nordjyske. Det var egentlig for at se på haver, men jeg kom også forbi fire spændende planteskoler. De er meget forskellige, men bliver alle drevet af gæve kvinder, der lever og ånder for planterne. Fælles for de fire er, at de vælger planter efter egne præferencer frem for markedsanalyser, og de er i det hele taget ikke så strømlinede. Men både hvad angår pris, kvalitet og udvalg kan de let konkurrere med de mere etablerede supermarkedsplanteskoler.
Kirsten er i fuld gang med at prikle en omgang nye floks hun har fået hjem fra Rusland.

Kirstens stauder

Jeg var først forbi Kirsten Bengtson, der har Thyboesminde stauder nordøst for Aalborg. Jeg kom egentlig for at se haven, der var med i Havefestivalen, men endte med at bruge en del tid i planteskolen, der er specialiseret i stauder og varianter af hyld. Kirsten har Danmarks største udvalg i høstfloks – over 100 forskellige og næsten lige så mange storkenæb. Mange af dem vokser i hendes egen private have, hvor man få lov at se dem i naturlige omgivelser.

Helgas kreative kaos

Selv plantebordet er fyldt til bristepunktet i Helgas idehave.

På den anden side af Limfjorden ligger Helgas Halds idehave. Den oprindelige parcelshushave er vitterligt propfuld af ideer og sjove indfald, og den er åben for alle interesserede.

Den lange grusindkørsel op til haven er det eneste åbne område i Helgas kombinerede privathave, plantesalg og brugskunst. Man må forsigtigt kante sig på smalle stier ind imellem et utal af planter, krukker, planteborde og kattekillinger.

Helga sælger spændende, nye og anderledes planter, fx sorte hindbær som jeg fik lov at smage (overraskende søde!). Men også et godt udvalg af oldemor-stauder samt en hel del roser, som er en anden af hendes store passioner.

Henriettes havedesign

Henriette Lønstrup er tidligt oppe søndag morgen for at nå det hele.

Henriette Lønstrups have og planteskole ligger i Åbybro nordvest for Aalborg. Hendes haveinteresse begyndte for alvor, da hun arbejdede som gartner i Anne Just have i Hune. Siden er hun startet som havedesigner og har nu egen planteskole med tilhørende besøgshave. Haven er på ca. 5000 m2 og har mange smukke belægninger i granit og et væld af blomster, buske og træer. Her kan man, ud over at få gode ideer til egen have, se planterne fuldt udvoksede og i samspil med andre planter, inden man bestemmer sig for at købe dem.

Tinas staudemark

Tæt ved Henriette ligger Tinas staudemark. Her arbejdede Henriette i begyndelsen, da hendes have var helt ny, og den skulle fyldes op med billige stauder, som hun selv var med til at dele på planteskolen. Tina Møller er virkelig staudespecialist og startede bogstaveligt talt på bar mark, hvor man selv skulle komme og grave stauderne op. Siden har hun fået række efter række af planteborde fyldt med stauder og har angiveligt over 1000 forskellige af slagsen. Som hos de øvrige planteskoleejere er det helt klart lysten, der driver værket. Indtægterne står ikke i forhold til den arbejdsindsats der lægges for dagen.
Tina løb så meget rundt, at jeg ikke fik et billede af hende!
Foto: Staudemarken

 

1 kommentar til “Fire seje damer i Nordjylland”

  1. Pingback: Thyboesminde Stauder – Hyld

Skriv et svar