Landesgartenschau Eutin

Lidt inspirationsbilleder fra en dejlig kollega-sensommertur til Lübeck og Eutin, hvor der var Landesgartenschau.

Smukt vejr, dejlig by med spændende gårdhaver, gode kolleger og fine haver.

Se mere på www.eutin-2016.de, så længe det varer.chairs

birk2

birk

log2

log

alun

yellows

yellowsit
plat
gaura

sit
img_3121w_600500px img_3188ww_600500px img_3239w_600500px img_3397w_600500px img_3415w_600500px img_3427w_600500px img_3041w_600500pxgauras

Josiasæblet – første del


Fik besøg på arbejdet i dag, hvor min kæreste Birgitte stolt kom med tre flotte eksemplarer af det nye “Josiasæble” opkaldt efter hendes søn, der såede det for snart mange år siden, hvorefter det led en kummerlig og halvglemt tilværelse i en potte i haven. For et par år siden blev det plantet ud på “Lenes Grund”, da vi ikke rigtig selv have plads til det, og i år var så første år med gevinst: Store, flotte og sunde æbler. Det store spørgsmål var så, hvordan de smagte.

josiasAeble

Det allerede legendariske Josiasæble

Et hurtigt sammenkaldt smagsdommerpanel beståede af åbne og nysgerrige mennesker fra mit kontorfællesskab + Birgitte og jeg fik æren af at være de første i verden til at smage det nye Josiasæble og ……  det smagte helt vildt godt!

josias2013

Mens Josiasæblet stadig brugte potte.

Let syrligt og krydret, men stadig med meget sødme. Et super sprødt æble med et godt fast og frisk bid. Absolut et æble med stort potentiale. Den ene af forældrene (moderen) er sandsynligvis et Bramley(lignende)-æble for sådan et har Birgitte i haven, og det må være her Josias har fået kernen. Det er også et meget stort æble ligesom Bramley og sandsynligvis også triploid. Faderen er som sædvanlig ukendt. Tilbage er blot at teste, hvordan det er med holdbarheden, sundheden og gemmeværdien. Hvis det holder hele vejen, så kan det gå hen og blive penge værd, men under alle omstændigheder er det sjovt at have fulgt en ny æblesorts udvikling og se den blive til et godt æble.

birgittehushave01

Modertræet til højre i billedet.

Herefter følger de hårde forhandlinger i retsalene, når Josiasæblet bliver til et lille guldæg. Historien om Bramley-æblet viser at det ikke nødvendigvis er “opfinderen” i form af den, der har sået æblet, der får rettighederne. Bramley var nemlig en slagter, der overtog grunden efter den familie, hvis datter såede æblekernen på stedet. Da æblet blev populært krævede han, at det blev opkaldt efter ham, da det skulle opformeres. I dag er det englændernes foretrukne madæble og der produceres nu for 500 mill. kroner Bramleyæbler hvert år.

Allerede nu fik Birgitte kun allernådigst lov til at plukke to æbler af Lene (hun stjal det tredje), for Lene ville også selv have lov at smage, og der var kun 6-7 stykker på træet. Så spørgsmålet er, om det er Birgitte (og undertegnede), der har passet æblet som spæd, Lene der har lagt jord til eller Josias der i sin tid såede æblet, der skal have rettighederne. Jeg tror dog vi finder ud af det. Ellers har Josias nok fat i den lange ende – og han læser også økonomi på universitetet.

Følg den spændende udvikling her på siden.

Fun facts
I begyndelsen af 1900 tallet opstår æblesorten Ingrid Marie spontant i have hos skolelærer Madsen på Vestfyn, fordi selvsået plante fra formentlig Cox Orange ikke luges op. Frøplanten bærer frugt omkring det år almindelig valgret indføres for kvinder i Danmark.

IMG_9318_600500px

Josias kort efter han såede æblekernen

Bornholm rundt

Her netop haft besøg af mine gamle kolleger fra Haveselskabet. Det var omsider lykkedes at lokke dem til Bornholm, og vi brugte halvanden dag på at besøge små og store haver på øen. Jeg havde tilrettelagt en tur, og selvom jeg selvfølgelig kender alle haver og haveejere, var det både hyggeligt og lærerigt at være rundt med de kloge havefolk, og høre hvordan de oplevede haverne.

Vi fik set ni haver på den korte tid og så blev der endda tid til til god mad, Irish Coffee og kagebord hos Fru Petersen.

2015-09-17 14.44.03_600500px

Første besøg var hos Hanne og Bent i Rønne. De har en fantastisk dejlig gårdhave, hvor jeg for flere år siden lavede en lille skitse til, men der har udviklet på haven lige siden, så den nu fremstår meget dejlig og oplevelsesrig. Se et gammelt indlæg om haven her

2G5A2451_600500px

Besøg hos Peter og Xenias japansk inspirerede naturhave i Årsdale.

2015-09-17 15.54.00_600500px

Hygge i Kræmmerhusets have.

Turen sluttede af hos skønne Michael og Anne Mette og deres altid inspirerende Enghøj Staudehave. Her fik jeg desværre ikke tager billeder, men der er masse at se på deres hjemmeside og jeg har tidligere taget nogle, der kan ses i Havens Augustnummer, hvor jeg har skrevet om haven.

Nå ja, vi lavede lige et stop ved Green Solution House for at se det nye haveanlæg omkring det bæredygtige hotel– tegnet af SLA-arkitekter. Her er mange spændende tiltag, med flotte grove træterrasser, regnvandsbassiner og mix af glas og granit på gangene. Vi blev dog enige om at bunddække-beplantningen med skovmærke på åben mark ikke har mange chancer for at etablere sig. Fremtiden vil vise om vi får ret.

Se også hjemmesiden Bornholmskehaver.dk for mere bornholmsk inspiration.

Nå ja, så vil jeg da også lige fortælle at jeg i august GIK hele Bornholm rundt langs kyststien. Nonstop 118 km på 28 timer. Selve turen kan virkelig anbefales, men nok ikke at gøre det i ét stræk. Det gjorde ONDT i benene dagen efter.

Peter Wiibroes Have

Hvad gør man, når man har arbejdet en årrække i reklamebranchen og tjente en god bunke penge? Ja, hvis man er Peter Wiibroe, så gør man det eneste fornuftige og trækker sig tilbage fra mediecirkuset og helliger sig sin have.

Det er der kommet en helt fantastisk have ud af som ikke har sin lighed med nogen anden have i Danmark. I hvert fald ikke med mindre man regner de kongelig slotte med. Man føler sig fuldstændig hensat til Frankrig eller Spanien. Men den er god nok. Peter Wiibroe går selv og klipper og plejer planterne, så de står knivskarp i sensommersolen. Eller også sidder han bare og nyder det hele med en cigaret i hånden.

Køb bogen »Havekunst og Tanketidsler« eller læs mere om Wiibroe og hans have her

2G5A1652_600500px

2G5A1650_600500px

2G5A1645_600500px

 

2G5A1639_600500px
2G5A1609_600500px

2G5A1625_600500px

2G5A1637_600500px

2G5A1579_600500px

2G5A1594_600500px


2G5A1538_600500px

2G5A1533_600500px

2G5A1532_600500px

2G5A1526_600500px

2G5A1521_600500px

Skønne, (lidt for) vilde høstanemoner

Var ude at besøge Lægehuset i Rønne, heldigvis ikke fordi jeg fejlede noget, men fordi de gerne ville have hjælp til renovering af deres gårdhave. Det var 13 år siden, (!) jeg lavede en plan for gårdhaven, og den har i perioder været forsømt, men nu var der kommet en ny engageret vicevært i form af Kell, og nu var de opsatte på at få lidt mere variation i haven.

lægehuset Rønne

2015-09-01 16.51.53_600500px

Gårdhaven er godt tilgroet, men faktisk meget flot nok lige nu, hvor man kan nyde de mange høstanemoner. Det viser at de er er godt og sikkert valg, hvis man vil have en nem have. De breder sig langsomt, men sikkert og sørger sammen med vedbend for at ukrudtet ikke får en chance.

lægehuset Rønne

lægehuset Rønne

Ulempen er dog, at de også let kommer til at vokse hen over mere sarte stauder, hvis man ikke holder dem i kort snor. Det er egentlig ikke vanskeligt, for de er ikke vildt agressive, men som sagt: de breder sig S T I L L E og R O L I G T og altså lidt ubønhørligt, hvis man ikke lige fjerner sideskudene en gang om året. Men mere pleje behøves altså ikke.

lægehuset Rønne

Gårdhaven opleves primært indefra hele året rundt, så der skal være noget til alle sæsonener.

Planen bliver at opstamme og forynge de lidt for store buske, plante en flerstammet tibetansk kirsebær i stedet for magnolien, der blev fjernet for nogle år siden og så ellers rydder godt op i høstanemonerne og plante nye stauder i gårdhaven. Det fremtidige pleje kommer så primært til at bestå af at holde vedbend og høstanemoner lidt væk fra de andre stauder.

2G5A0698_600500px

Hemerocallis ‘Catherine Woodbery’

Jeg har bl.a. tænkt mig rosa dagliljer, blå og hvide storkenæb, mørkerød pileurt, bunddækkende star og enkelte græsser og jeg glæder mig allerede til at se resulttet næste sommer. så stay tuned ….

2G5A0712_600500px

Geranium ‘Rozanne’

Den vedligeholdelsesfri have

Mange efterspørger en vedligeholdelsesfri have, og den er nemt klaret. For der er faktisk ingen haver, der skal vedligeholdes. De skal plejes. Man kan vedligeholde en bil eller en bænk, men haver vil jo langsomt udvikle sig, hvad enten man vil det eller ej. Lidt ligesom børn. De skal heller ikke vedligeholdes, og man kan ikke lade dem forblive 5 år i al evighed.

Nogle forsøger at holde haven statisk, og beskærer hvert år buske og træer i form. Det kan der komme rigtig fine haver ud af, men de er meget arbejdskrævende, og ofte virker de lidt amputerede og uden frodighed, og selv formklippede planter udvikler sig over årene.

OK, men så den plejefri have da, findes den? spørger du så, og her er svaret desværre nej – eller heldigvis, synes jeg, for det er dejligt at fremelske noget smukt, når man blot har tiden og evnerne til det. Havearbejde er ikke rocketscience, så det kan alle lære, og tiden kommer, når man prioriterer opgaven. Det er selvfølgelig irriterende at høre, når man nu bare vil have en nem have, der gerne må se lidt pæn ud – uden man skal sætte sig ind i en hel masse ting omkring havearbejde.

Sådan bliver haven nem

En have kan være nem på to måder. Enten nem “oven i hovedet”, så den kan passes uden at tænke for meget over det – eller nem i forhold til antal brugte timer.

Græsplænehaven
En stor græsplæne med hegn hele vejen rundt. Det er da nemt. Græsset slås 24 gange om året (hver lørdag i sæsonen) og hegnet får en gang lak hvert 5. år. Sådan. Simple living og plads til boldspil. Målt på antallet af timers arbejde er det dog en krævende løsning, og der er netop tale om et – kedeligt – arbejde. Fremkomsten af effektive og efterhånden også billige plæneklipperrobotter har dog gjort denne løsning ret attraktiv for den dovne haveejer.

nem have

Som regel er plænen ikke nok for KONEN, og så opstår problemerne, når hun anlægger et bed midt i plænen, der konstant skal luges, hvor planterne ikke trives, og som MANDEN skal køre udenom med plæneklipperen (men ikke altid gør det). Så tricket handler i virkeligheden om, hvordan man laver nogle bede, der er nemme at passe.

Den smukke og nemme have
Hvis der BÅDE skal være blomster OG en nem have, så gælder det om at

  • Lav nogle store sammenhængende bede, hvor ingen eller kun få at dem ligger i græsplænen.
  • Tilplant bedene med primært buske og bunddækkende planter. Suppler med forårsløg.
  • Sørg for at bedet er fri for ukrudt fra begyndelsen.
  • Vælg planter, der trives på stedet.
  • Undgå små stumper græs, der er besværlige at slå.
  • Sørg for, at der ikke er for mange forhindrer i plænen, der skal køres udenom – helst ingen!
  • Hvis der er hæk, så sørg for at de er nemme at klippe, dvs. ikke for høje + god adgang til dem.

IMG_1146

Naturhaven
Den naturinspirerede have er også nem at holde. Især hvis du anlægger en naturtype, der er – ja, naturlig – for lokaliteten. F.eks. en skovhave i skyggen af træerne eller en blomstereng på den lidt fattige og lette jordtype. Selvom naturen i  princippet passer sig selv, så skal den rettes lidt til for at passe i en havemæssig sammenhæng, og så er det godt med nogle klare grænser, så man kan se at det rent faktisk er en have, der bliver passet, og ikke bare en haveejer, der har kastet håndklædet i ringen.

naturhave

Nu med haveinspiration

Jeg brugte weekenden til at få ryddet op på kontoret og smidt et helt skab samt en masse gamle haveblade, noter og dias ud. Det gav plads til en ny sofa, og så fik jeg omsider hængt mine fotos op på væggen efter de har stået på reolen i to år. Så nu har jeg en lille afdeling, hvor du kan komme og slænge dig og uforpligtigende læse i diverse havemagasiner og på den måde finde inspiration og blive helt klar over hvad, det egentlig er du kunne tænke sig i sin egen have.


2015-03-25-15.20.25_600500px

 

Der er både designbøger og -blade og mere praktisk inspiration. Og så er der (stadig) chokolade og lakridser til de hurtige. Under alle omstændigheder er der altid en kop kaffe på kanden. Glæder mig til at se dig. Adressen? Bright Park, Nexø, Bornholm (spørg efter havearkitekten).

2015-03-25 15.23.46_600500px

Drop giften i haven

IMG_8497_600500px

Drop gift i haven

Gift er skadeligt for vores grundvand, miljø, dyr og sundhed. Hvert år bliver der helt unødvendigt brugt 30 tons gift mod ukrudt og skadedyr i Danmarks haver. Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi vil med initiativet Giftfri Have hjælpe haveejere med at droppe giften i deres haver. Båder parcelhushaven, byhaven, kolonihaven og sommerhushaven.

Det kan jeg kun støtte op omkring, og jeg har tilmeldt min have til ordningen. Det kræver ikke så meget. Blot skal man love ikke at bruge gift i haven fremover. Det er jo let nok, når man alligevel ikke gør det – og det mener jeg heller ikke burde være nødvendigt. Der er jo ingen, der skal leve af deres have længere. Det er ren fornøjelse – og bruger man gift, så synes jeg fornøjelsen forsvinder. Vil du også melde din have som giftfri, så klik på linket herunder.

Tilmeld dig have som giftfri her

 

Pssssst! Gratis bog
Når du tilmelder dig Giftfri Have får du en gratis havebog og et månedligt nyhedsbrev med konkrete råd om, hvordan du passer og plejer din have uden gift og et mærke til postkassen, hvis du vil vise andre, at din have er giftfri.

Verdens mindste haveplan

Jeg har netop lavet min hidtil mindste haveplan. Faktisk er haveplan en overdrivelse, for det var blot et planteforslag til højbed som Sofie og Søren fra CoCreative, der arbejder for Det grønne Pakhus bad migom hjælp til at få tilplantet. De holder også til på Bright Park i Nexø, hvor jeg har kontor, og de havde fået sponseret et lækkert transportabelt “højbed” i et kraftigt materiale, der minder lidt om en ukrudtsdug og som er liiige til at sætte oven på Fiat’en når man skal på ferie.

FIAT500-350X950

Nej, selvom det så smart ud på reklamen, så er højbedet ikke til at flytte rundt på, når der først er jord i.

Men tilbage til planterne, så var der i dag officiel åbning på verdens første udstillingshus for bæredygtige materialer (med borgmestersnorklip, tapas og mouserende vine), så jeg måtte tidligt op og plante bedet til, så det var klar for morgenstunden. Jeg havde lavet en hurtigt skitse med tre forskellige plantetyper, der gør sig godt her i vinterhalvåret, nemlig skimmia, bjergte og kejserbusk.

IMG_7449 copy

x = bjergte 0 = skimmia og * er kejserbusk

 

IMG_7439

Vi genbrugte selvfølgelig jord fra drivhuset (og en smule ugødet spagnum) .

bed

Det færdige bed

Desværre var der ikke så mange der så bedet for hele arrangementet foregik indendørs i den nye spændende pakhus, som jeg også selv skal kikke nærmere på,når jeg skal i gang med at renovere mit hus. Se mere på www.detgronnepakhus.dk.

 

Det grønne Pakhus

Borgmester Winnie Grosbøll holder tale.

Svenske horisonter

Åben eller lukket? Frodig eller minimalistisk? Det ene behøver ikke være bedre end det andet. Valg af havestil er et personligt valg, og de forskellige havetyper har hver deres fordele. Det oplevede jeg bl.a. på den årlige havetur med mine gamle kolleger fra Haveselskabet.

IMG_8757_600500px

Nej, æblerne ER ikke lette at plukke, men hvor er det smukt!

Dagens første stop var kolonihaverne i Landskrona, der har ligget på stedet i 100 år. Så her er dømt romantik og frodige haver for alle pengene. Smukke gamle træhuse, klassiske stauder og store krogede æbletræer præger billedet. Det er lige før man forventer Emil fra Lønnebjerg komme piskende rundt om hjørnet med sin far i hælene.

IMG_8713_600500px

En af kolonihaverne er indrettet som museumshave, så her er adgang for alle.

IMG_8748_600500px

Lige linjer kombineret med stor frodighed er en smuk klassisk løsning.

Stadig med fugten fra de fortættede kolonihaver hængende i tøjet kørte vi videre på Trädgårdsrundan, der er svenskerne svar på “åbne haver”. Og her så vi nogle eksempler på en anden ting svenskerne er god til; nemlig at åbne op for det omgivende landskab og trække det ind i haven.

IMG_8893_600500px

Smukt placeret havebænk, hvor man kan sidde og skue – og tænke store tanker.

Svenskerne har ikke samme tradition med tætte hække hele vejen rundt om haven, som vi har. Måske fordi det ikke blæser så meget, eller også fordi de først rigtig er begyndt at dyrke prydhaver de sidste 10-15 år. Tidligere var det ofte blot en græsplæne med en stor havehortensia på midten og ikke så meget andet.
IMG_8911_600500px

IMG_8862_600500px

Bemærk de smarte ben, der ikke synker ned i græsset. En svensk specialitet.

IMG_8981_600500px

Selv i den ellers lukkede “Lotties Trädgård” var der anlagt en sideplads udenfor selve haven, så man kan sidde og nyde synet over markerne.